Dr Goran Lažetić

Psihijatar

Autor više knjiga i priručnika iz oblasti bolesti zavisnosti i zdravog stila života

Neka interesovanja?

Subscribe!

Primite nove tekstove putem e mail-a. Upišite e mail adresu ukoliko želite da se prijavite putem FeedBurner!

четвртак, 25. децембар 2014.

NAUČITE DA REŠAVATE PROBLEME

Pet koraka u razrešavanju problema

1.    Jasno identifikovati problem

Dajte sebi vremena da razmislite o problemu, tako da izbegnete impulsivne reakcije. Pauziranje omogućava da jasno identifikujete šta je problem. To nije uvek lako, naročito kada imamo posla sa posledicama problema. Radi što jasnijeg definisanja problema od koristi mogu biti sledeća pitanja:

  • Šta je to što mi se ne dopada u ovoj situaciji?
  • Šta tačno treba da se menja?
  • Šta ja želim?
  • Šta je moj cilj?   
  • Kako bi ovo izgledalo da problem ne postoji?
  • Koje su prepreke u rešavanju problema?
  • Šta me sprečava da ostvarim svoj cilj?

Drugi pristup je da se "počne od kraja." Zamislite da ste ustali jedno jutro i da problema više nema. Kako biste znali da je nestao? Šta bi bilo drugačije? Kako bi ljudi delovali drugačije?

2.    Lista mogućih rešenja

Postoji više načina za rešavanje bilo kog problema. Da biste započeli proces pronalaženja odgovora, napravite spisak što više mogućih rešenja (npr. promene koje možete napraviti), ako možete bez predrasuda ili procene njihovog potencijala efektivnosti. Što više mogućih rešenja pronađete, to je veća verovatnoća da se nađe rešenje za  problem i prevazilaženje prepreka.
U ovoj fazi, bitno je da ne eliminišete bilo kakvo rešenje, pa čak i ako se čini nemogućim na prvi pogled. Kasnije, kada se pogleda u drugom svetlu, možda ono može da ponudi neku ideju.
3.    Procena svake mogućnosti

 Pre nego što izaberete željeno rešenje, provedite  još neko vreme u ocenjivanju potencijalnih rešenja. Za svako od tih mogućih rešenja ispitajte eventualne posledice korišćenjem sledećih pitanja:
•    Šta će se desiti ako odlučim da to uradim? Šta će se promeniti?
•    Koje su prednosti ovog izbora?
•    Kako će se smanjiti problem?
•    Koji su nedostaci ovog izbora?

4.    Odaberite rešenje

Sada ste u fazi pravljenja izbora. Pregledajte svoju listu poblema  i raznih rešenja koje ste napisali. Izaberite ono rešenje za koje smatrate da će imati najviše prednosti u praksi.

5.    Eksperimentišite sa odabranim rešenjima

Ako Vaše rešenje isprobate i rezultati su zadovoljavajući, odlično! Ako oni nemaju očekivane rezultate, onda ćete morati da idete nazad na listu mogućih rešenja. Izaberite drugo rešenje. Nastavite da eksperimentišete na ovaj način sve dok ne postignete zadovoljavajući rezultat.

Da zaključimo, ne postoji univerzalno rešenje ili čarobna formula za bilo koji problem. Međutim, ovi koraci nude model koji vam može pomoći da rešite neke probleme koji su se razvili. U početku, ovaj sistem razrešavanja problema biće Vam možda stran, ali vremenom on će postati deo Vas i trebaće Vam mnogo manje vremena da prođete sve ove korake u cilju pronalaženja adekvatnog rešenja.