Dr Goran Lažetić

Psihijatar

Autor više knjiga i priručnika iz oblasti bolesti zavisnosti i zdravog stila života

Neka interesovanja?

Subscribe!

Primite nove tekstove putem e mail-a. Upišite e mail adresu ukoliko želite da se prijavite putem FeedBurner!

четвртак, 30. јул 2015.

Razvoj alkoholizma

Alkoholizam je hronična bolest koja se najčešće postepeno razvija, ali kod mlađih osoba može imati brz i dramatičan razvoj.

Razvoj alkoholizma prolazi kroz određene faze, mada je nekada nemoguće odrediti jasnu granicu između faza:

1.Faza umerenog pijenja, predstavlja ”društveno prihvatljivo pijenje”, i ova faza ne predstavlja bolest. Razni istraživači su pokušali da definišu šta je to „društveno dozvoljeno pijenje“. Ovde je predstavljena najčešća definicija društveno dozvoljenog pijenja (umerenog pijenja), i rizičnog pijenja alkohola.
Definicija standardnog pića (SP):
Standardno piće sadrži oko 13 grama etanola.

Pivo –330 ml
Vino –140 ml
Žestoko piće –40 ml

Popijeno jedno standardno piće iznosi oko 0.35 ‰ alkohola u krvi!



RIZIČNO PIJENJE ALKOHOLA

Populaciona grupa
U sedmici
U danu
Muškarci
Žene
Stariji od 65
    > 14 SP                 > 3 SP
    > 7 SP                   > 2 SP
    > 7 SP                    > 1 SP
Mlađi od 18 godina
I jedno SP je rizično
(društveno neprihvatljivo pijenje)

NAPOMENA
U SLUČAJU DA SU PRISUTNI ZNACI PREDTOKSIKOMANSKE ILI TOKSIKOMANSKE FAZE Prethodno SE NE UZIMA U OBZIR (ZAVISNOST NIJE U VEZI SA KOLIČINOM!) ■

 2. Trening faza takođe ne predstavlja zavisnost nego prelaz iz društveno dozvoljenog pijenja ka uspostavljanju zavisnosti. Osoba ne prepoznaje da ima problem, jer pije “kada piju i drugi ljudi” (na slavljima, žurkama, u izlasku…), umereno, ali se povremeno napija u tim  „situacijama”. Tolerancija je u porastu. Inače tolerancija je potreba za znatnim povećanjem količine alkohola da bi se postigao (prethodni)  željeni efekat.



3. Predtoksikomanska faza, predstavlja početnu fazu alkoholizma sa sledećim karakteristikama:

     povećanje tolerancije

potreba za znatnim povećanjem količine alkohola da bi se postigao (prethodni)  željeni efekat.

 psihička zavisnost.

Jaka emocionalna i mentalna potreba (žudnja, želja) da se alkohol popije kako bi se postiglo zadovoljstvo ili izbegla nelagodnost (želja osobe da pije alkohol u određenim situacijama - osoba koristi alkohol u rešavanju svojih problema, ali i u situacijama koje su prijatne, jer veruje da su uz alkohol još prijatnije. Znak psihičke zavisnosti je i ritualno uključivanje alkohola u razne aktivnosti, pri čemu se osoba oseća nekompletnom ako u tom trenutku ne pije alkohol).


4.Toksikomanska faza ima karakteristike kompletne zavisnosti.

Znaci ove faze su:

1. Gubitak kontrole ili fenomen prve čaše je znak da je došlo do složenih promena u mozgu koje su trajne. Osoba se ne može zaustaviti u pijenju, pa čak i nakon lečenja i apstinencije (nepijenja), s obzirom na trajnost ove promene: ukoliko popije prvu čašu, neće moći na njoj da se zaustavi. 

2. Alkoholna amnezija ili prekid filma je znak postojanja oštećenja mozga usled pijenja alkohola i predstavlja gubitak sećanja za događaje u pijanom stanju.

3.  Nemogućnost apstinencije podrazumeva stalno pijenje osobe. Ukoliko osoba ne popije alkohol, javljaju se znaci apstinencijalne krize koji ukazuju na fizičku zavisnost osobe od alkohola (znači da se organizam privikao na alkohol i bez njega ne može da funkcioniše normalno). Kada osoba popije alkohol, simptomi apstinencijalne krize se povlače.

4.  Pad tolerancije se javlja u kasnijim fazama bolesti. Osoba više ne može da popije veće količine alkohola kao ranije i napije se od jedne čaše pića. Pad tolerancije je prisilna odbrana organizma od alkohola i trajnog je karaktera.

Dovoljan je i jedan znak da se pojavi za definisanje toksikomanske faze.




FAZE
Znaci

Faza umerenog pijenja
Društveno dozvoljeno pijenje

Trening faza
Tolerancija u porastu.
Povremena opijanja u „prigodnim situacijama“
Predtoksikomanska faza
Povećana tolerancija.
Psihička zavisnost.
ALKOHOLIZAM
Toksikomanska faza
Gubitak kontrole ili fenomen prve čaše
Alkoholna amnezija
Nemogućnost apstinencije
Pad tolerancije