Dr Goran Lažetić

Psihijatar

Autor više knjiga i priručnika iz oblasti bolesti zavisnosti i zdravog stila života

Neka interesovanja?

Subscribe!

Primite nove tekstove putem e mail-a. Upišite e mail adresu ukoliko želite da se prijavite putem FeedBurner!

четвртак, 16. октобар 2014.

Internet - rizik od interakcije



Postoji velika razlika između korišćenja televizije i interneta. Mnogi roditelji za svoju decu koriste ista pravila i norme, i za internet kao i za TV. Međutim, upravo zbog interaktivnosti, međusobnih komunikacija između korisnika, internet se ne može porediti sa televizijom. Deca komuniciraju sa drugim ljudima iz celog sveta putem e-maila, instant poruka, chat room-a, foruma, multimrežnih igara, drugih aplikacija za komunikaciju. 


Oni otvoreno razgovaraju i o sebi i o svojim razmišljanjima, i mnoge stvari bi šokirale roditelje kada bi znali šta deca pišu. Roditelji moraju da znaju da internet koriste dobronamerne, zlonamerne, psihički zdrave i psihički poremećene osobe.

U poslednje vreme u svetu su zabeleženi mnogobrojni slučajevi pojave lovaca na žrtve. Oni koriste internet da identifikuju, lociraju i iskoriste „žrtvu“, a u nekim slučajevima učine i neke ekstremne akte prema svojim žrtvama kao što su silovanje, kidnapovanje i ubistva. Pojavom "internet predatora" internet je postao oružje njihovih „poremećenih“ umova. Na TV-u su sve češće emisije o nestalim devojčicama koje su poslednji put viđene na CHAT-u, ubijenim, silovanim, pretučenim, i to sve od strane "voljene osobe" koju je upoznala i sa kojom se družila preko interneta....

Takođe u poslednje vreme zabeležena je i internet aktivnost grupacija koje se bave trgovinom ljudi... Oni putem chatova, servisa za upoznavanje, itd... predstavljajući se lažno, vrbuju maloletne, nudeći im zajednička putovanja, letovanja, žurke...Često su u pitanju sekte koje ne samo da imaju svoje sajtove, nego se i ubacuju u razne interent zajednice i pokušavaju da vrbuju pogodne korisnike...
Drugi problem sa interakcijom je što dete može da ostavi i određene podatke kao što su broj kreditne kartice, broj telefona, adresa itd, koje ozbiljno mogu ugroziti sigurnost, privatnost, finansije... Sasvim uobičajena postala je i „krađa identiteta“.


Ukoliko ste zabrinuti da se Vaše dete ne pridruži nekoj nepoželjno grupi u školi, zamislite samo koliko miliona nekih grupica vreba na internetu, želeći da zavire u misli i život  Vašeg deteta!